Un gând despre Casa Regală a României

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Sunt undeva, în Transilvania, şi scriu despre Primul Război Mondial. Îi întâlnesc, în memoriile şi jurnalele inedite cu care lucrez, pe Ferdinand Întregitorul şi pe iubita Regină Maria, Mama Răniţilor. Pe la prânz, încep să sune telefoanele: televiziuni, posturi de radio, ziare. Aflu cu surprindere şi cu mâhnire că Majestatea Sa Regele Mihai i-a retras Principelui Nicolae titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală şi l-a eliminat din linia de succesiune la Coroana României. Aşadar, nepotul lui Ferdinand Întregitorul şi-a eliminat nepotul din ordinea de succesiune.

Am scris o carte împreună cu Principele Nicolae, Drumul spre casă (Editura Curtea Veche, 2014), în care nepotul Regelui se prezenta românilor. Am avut şansa să petrec mult timp cu el şi i-am admirat curajul, dragostea de ţară şi dorinţa de a-şi îndeplini dificila misiune de Principe al României. Pentru mine, rămâne un prinţ autentic pe care am avut şansa să-l cunosc. A fost o mare plăcere să lucrez la această carte şi am urmărit cu bucurie interesul, curiozitatea şi deschiderea cu care publicul a primit-o. Nu e deci nefiresc ca presa şi prietenii să vrea să afle mai multe de la mine despre decizia de azi.

Am făcut publică, de câte ori am avut ocazia, preferinţa mea pentru forma monarhică de guvernământ. Cred că atât istoria Casei Regale a României, cât şi nevoile specifice ale României de azi ne îndreptăţesc să privim Monarhia ca pe o opţiune legitimă. Despre decizia de astăzi însă, nu aş vrea să comentez mai mult.

Ştiu că mulţi regalişti sunt dezamăgiţi şi că foarte mulţi români sunt surprinşi. Cel mai mare risc în astfel de momente este ca, pe fondul unui comunicat destul de tehnic, al unor explicaţii oficiale evazive şi al sentimentelor contradictorii, să apară o sumedenie de teorii, de presupuneri, de istorii imaginare, să se caute vinovaţi, să se creeze tabere. E bine să ne ferim de astfel de sminteli. Când vine vorba de regalitate, bârfele şi presupunerile nedocumentate nu-şi au rostul.

Ferdinand Întregitorul era german, dar a intrat în Marele Război împotriva Germaniei. Era un Hohenzollern, dar şi-a asumat excluderea din familie pentru a urma voinţa naţiunii sale de a elibera Transilvania. Era catolic, dar şi-a asumat excomunicarea pentru a-şi boteza copiii în ritul ortodox al ţării de adopţie. Mulţi nu l-au înţeles decât foarte târziu şi poate că nici astăzi Ferdinand Întregitorul nu e înţeles pe deplin.

Astăzi, când poate nu înţelegem nici noi o decizie surprinzătoare a Casei Regale şi când mulţi dintre noi suntem trişti sau dezamăgiţi, la aproape un veac de la Marea Unire înfăptuită sub sceptrul bunicului Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi al stră-străbunicului Principelui Nicolae, să răsplătim sacrificiile Regelui Unirii. Să stăm alături Casei Regale a României, în preajma unei aniversări esenţiale pentru identitatea noastră. E un moment delicat şi pentru Familia Regală, nu numai pentru noi. Dar legătura dintre un popor şi Casa lui Regală se verifică tocmai în momentele dificile, nu doar sub semnul strălucirilor trecătoare. Şi din cumpene se nasc, uneori, victorii.

 

Sursa foto: adevarul.ro

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 11.08.2015 | 01:04

  M.S. Regele Mihai I este un om intelept. Toate faptele si toate atitudinile Regelui demonstreaza fara putinta de tagada acest lucru.
  In acelasi timp M.S. Regele Mihai I este Seful Casei Regale a Romaniei. In aceasta calitate unica El vegheaza la pastrarea si respectarea principiilor diriguitoare care guverneaza Institutia in sine.
  Indepartarea Principelui Nicolae are cu siguranta o motivatie solida. Dinastia va rezista si trebuie sa asteptam in viitor noi Hotarari legate de existenta acestei prestigioase institutii romanesti.

 • 14.08.2015 | 23:32

  Ca un observator mai de la distanta sint totdeauna uimit cum un popor care a trecut printr-o perioada panoptica cu sensul ei de a fi observat in continuu fara un loc de scapare sau de ascuns nu poate sa se rupa complet de acel timp si sa imbratiseze toate cele bune al trecutului pre-comunist. Nu, nici acel trecut a fost perfect, dar aveti o ocazie istorica unica de a construi un viitor nou selectand ce a fost mai bun din acel trecut imperfect, evitand tendintele comuniste cu care tarile vestice inclusiv America se mai trezesc din cind in cind. Voi le-ati trait si le cunoasteti consecintele, un avantaj nemaipomit fata de vest.

  Nu este monarhia un astefel de bun? Cu o viziune echilibrata, superioara politicienlor, legatura directa cu un trecut glorios de care nu trebuie sa-ti fie rusine. Inca in dubiu? Gindestete la cei 42 de ani fara ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>