Colecţia “Istorie cu blazon”

În 2015 am iniţiat şi coordonez, la Editura Corint din Bucureşti, Colecţia „Istorie cu blazon” dedicată vechilor elite româneşti.

Istoria cu blazon e istoria elitelor autentice. E povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligenţă, bun-gust şi subtilitatea conversaţiei din saloane. E istoria unor oameni care au fost binecuvântaţi nu numai cu avere şi ranguri, ci şi cu patriotism, spirit de sacrificiu şi simţul datoriei.

Am avut o boierime care a apărat ţara, cu sabia şi prin iscusinţă diplomatică, a ctitorit biserici şi şcoli şi a privit, în veacul al XIX-lea, către Occident. Cu nimic nu au fost mai prejos marii noştri boieri faţă de seniorii Apusului, chiar dacă nu au avut titluri nobiliare ereditare şi, de multe ori, nici măcar blazoane. Dar blazonul lor s-a desenat din jertfe, din curaj şi din răbdare.

Am avut moşneni şi răzeşi, oameni liberi şi stăpâni pe moşiile lor, o mare burghezie cu viziune, dinastii artistice şi profesionale şi o Familie Regală care ne-a adus independenţa, Regatul şi România Mare.

Despre aceşti oameni, despre realizările dar şi despre fireştile lor scăderi vorbeşte Colecţia “Istorie cu blazon”. Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocări, literatură “cu ştaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică şi plină de farmec a vechilor elite româneşti sau de pe alte meleaguri.

În cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Târgului de carte LIBREX de la Iaşi (martie 2016), colecţia a primit Premiul Ioan Petru Culianu, pentru cea mai importantă editură care promovează istoria culturii şi a civilizaţiei.
 

Filip-Lucian Iorga despre Colecţia ‘Istorie cu blazon’, Happy TV, aprilie 2017:

Cărţi publicate în Colecţia „Istorie cu blazon”:

Rudolf Suţu, Iaşii de odinioară (ediţie îngrijită, selecţia textelor, prefaţă, postfaţă şi note de Radu Negrescu-Suţu, nepotul de fiică al autorului)

Ana-Maria Callimachi, Lumea era toată a mea. Amintirile unei prinţese (prefaţă de acad. Dan Berindei, text pentru coperta a patra de Alexandra Reininger-Callimaki, nepoata de fiică a autoarei)

Sarmiza Cretzianu, De pe Valea Motrului. Poveşti cu boieri, panduri şi mirese codane (prefaţă de Alin Saidac)

Lilly Marcou, Carol al II-lea al României. Regele trădat (prefaţă de acad. Dan Berindei)

Olga Gigurtu, Amintiri şi icoane din trecut (prefaţă de Georgeta Filitti, text pentru coperta a patra de Alexandra Văllimărescu, strănepoata autoarei)

Ella Filitti, Povestea unei iubiri. Jurnalul Ellei Filitti, adnotat de Principele Carol (traducere din limba franceză, note şi comentarii de Georgeta Filitti)

Jaap Scholten, Tovarăşul baron. O călătorie în lumea pe cale de dispariţie a aristocraţiei transilvănene (traducere din limba engleză de Carmen Ion, prefaţă de Filip-Lucian Iorga)

Ana Iorga, Filip-Lucian Iorga, Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moşilor (ilustraţii de la Arhivele Naţionale ale României; cuvânt de încheiere de Florica Bucur şi Elena Muşat)

General C. Găvănescul, Ocolul Pământului în şapte luni şi o zi. Jurnalul de călătorie al Principelui Carol. Volumul I. Egiptul (ediţie îngijită de Filip-Lucian Iorga, prefaţă de Eugen Pelin)
Filip-Lucian Iorga – Lansare „Ocolul Pământului în şapte luni şi o zi” de C. Găvănescul, 23.03.2016, TVR 1, Ora Regelui

Constantin Gane, Amărâte şi vesele vieţi de jupânese şi cucoane. Boieroaice din Moldova şi Ţara Românească în veacurile XVI-XIX (prefaţă de Mihai Dim. Sturdza, text pentru coperta a patra de Dan Ciudin, nepotul autorului)

Maior Gheorghe Caracaş, Din zbuciumul captivităţii (Seria „Centenarul Primului Război Mondial”, prefaţă de Ion Bulei)

Vasile Panopol, Românce văzute de străini (prefaţă de Mihai Dim. Sturdza)

Carmen Sylva, Regina Elisabeta a României, Poveştile Peleşului (ediţie îngrijită de Silvia Irina Zimmermann, Ilustraţii din Arhiva Princiară de Wied)

Radu R. Florescu, Matei Cazacu, Sânge din sângele lui Dracula. Saga boierilor Florescu (traducere din limba engleză de Carmen Ion, text pentru coperta a patra de John Florescu)

Tudor Vişan-Miu, La şcoală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine (prefaţă de Filip-Lucian Iorga, text pentru coperta a patra de Lascăr Zamfirescu, fost elev al Clasei Palatine)

Wilhelm de Kotzebue, Din Moldova. Tablouri şi schiţe din 1850 (prefaţă de Sorin Liviu Damean)

Filip-Lucian Iorga, Un cântec de lebădă. Vlăstare boiereşti în Primul Război Mondial (prefaţă de Ştefan S. Gorovei, cuvânt de Neagu Djuvara)

Diana Mandache, Viva Regina Maria! Un destin fabulos în reîntregirea României (traducerea scrisorilor de Lia Decei)