Blazon

Blazonul aparţine unor rude prin alianţă ale familiei mele materne: familia Onou (Onu), descendenţi ai boierilor moldoveni Străjescu şi nobili ai Imperiului Rus, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Mihail (Michel) Onou (1835-1901) a fost secretar şi dragoman al consulatului Rusiei de la Adrianopol, al consulatului-general de la Constantinopol (1857-1859), al consulatului-general de la Beirut (1859-1863), şef al arhivelor şi al bibliotecii Departamentului pentru Asia din ministerul rus de Externe, secretar principal şi prim dragoman, apoi consilier al ambasadei Rusiei la Constantinopol (1869-1879), ministru plenipotenţiar al Rusiei la Atena şi Consilier de Stat în Imperiul Rus. A fost căsătorit cu Louise Alexandrovna baroană de Jomini, nepoata directă a generalului Antoine-Henri baron de Jomini, faimosul om de arme şi strateg militar. La generaţia următoare, membrii familiei Onou s-au aliat prin căsătorie cu Principii Trubeţkoy, cu Principii Şahovskoy şi cu conţii Chreptowicz-Buteniev.

blazon filip iorga

Stema lui Michel Onou a fost redescoperită şi reconstituită de heraldistul Tudor-Radu Tiron, după descrierea cuprinsă în colecţia Общий Гербовник дворянских родов Всероссийской империи, часть 14, стр. 167 (traducere de Silviu Andrieş-Tabac):

În scut de azur damaschinat şi cu bordură de argint, un sul desfăcut de argint. Scutul este timbrat de coif încoronat nobiliar. Cimier: două coarne de bivol, încrucișate; cel din dreapta de argint şi azur, cel din stânga de azur şi argint. Lambrechini de azur cu argint.

Dacă, din punct de vedere genealogic, familia Onou este astăzi stinsă, scoaterea la lumină a istoriei acestei dinastii de diplomaţi români şi reconstituirea blazonului lor ne arată că o familie nu e cu adevărat stinsă decât atunci când memoria ei dispare. Şi că o poveste nu moare decât atunci când e uitată, când nu mai e nimeni care să o transmită şi nimeni care să o asculte.

Îmi aşez proiectul meu de salvare a memoriei vechilor familii româneşti sub protecţia blazonului diplomatului şi omului de carte Michel Onou, încercând să scriu mai departe istoria începută pe hrisovul de pe blazonul Onou.