Marea Unire pentru cei mici

coperta_marea-unire-pentru-cei-mici(împreună cu Ana Iorga; ilustrații de Octav Ungureanu)
Editura Vremea, București, 2018

Cartea se adresează copiilor și este dedicată Centenarului Marii Uniri, întregitorilor României, Regelui Ferdinand, Reginei Maria, fotografului Samoilă Mârza și tuturor celor care au contribuit politic și militar la crearea României Mari, în 1918.

Cumpără la Editura Vremea

 

Recenzie de Dodo Niță, România liberă, „Istoria pe înțelesul copiilor”, 2 august 2018:

„Este o cărticică delicioasă, ce se adresează celor mai mici dintre cititori, şi e publicată de Editura Vremea, în colecţia Mic, dar şic. Autorii, Ana Iorga (jurnalistă) şi Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu (istoric) povestesc marele eveniment din decembrie 1918, dar şi preliminariile acestuia, din perspectiva ardeleanului Samoilă Mârza, cel care a înregistrat pe plăci fotografice, pentru posteritate, imagini de la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia.

Cartea este ilustrată de talentatul Octav Ungureanu, al cărui stil grafic se potriveşte de minune cu tonul narativ convivial al cărţii, el inspirându-se chiar din fotografiile realizate de Samoilă Mârza.”

Recenzie de Patricia Lidia Popescu-Cevei, pe site-ul www.patricialidia.ro:

„Mă bucur enorm când cineva se ia la trântă cu prejudecățile și face lucrurile mai ușoare pentru copii, în cazul de față, rescrierea evenimentelor premergătoare Marii Uniri pe înțelesul copiilor. Istoria este pe nedrept dată la o parte când vine vorba de lectură, iar când vorbim de istoria românilor, oamenii sunt și mai circumspecți, nu cumva să fie propagandă și manipulare populistă… e oarecum de înțeles după zeci de ani de comunism, în care textele patriotice și istorice se scriau cu un scop predefinit! (…)

Copiii trebuie să afle istoria țării în care s-au născut, în care trăiesc, trebuie să înțeleagă contextul evenimentelor și, mai ales, să poată face legătura dintre vestigii, evenimente istorice și oamenii care stau în spatele deciziilor. Mi se pare aberantă ideea de a amâna atât de mult învățarea istoriei românilor, dar e ceva ce pot schimba, cel puțin în ce privește copiii din jurul meu. Astfel că mă bucur tare mult că a apărut această carte, care le povestește copiilor, chiar pe înțelesul lor, fără a schimba adevărul istoric, care au fost pașii și oamenii care au influențat vremurile și au ajutat ca Marea Unire să fie realizată, fiind dedicată întregitorilor patriei noastre – Regelui Ferdinand, Reginei Maria și tuturor celor care au contribuit politic și militar la crearea României Mari, la 1 Decembrie 1918. M-am bucurat foarte mult când am regăsit menționat și numele lui Daniel Ciugureanu, primul dintre miniştrii României Mari (acesta a rămas în documente drept „prim-ministrul întregitor al Basarabiei”, numai că memoria colectivă e scurtă, schimbătoare, nedreaptă și are ca rezultat de obicei uitarea – despre Daniel Ciugureanu nu prea se mai vorbeşte astăzi).

Cartea are un format prietenos cu cei mici, este tipărită pe hârtie lucioasă de cea mai bună calitate, iar ilustrațiile color redau fidel figurile marcante ale epocii României Mari. De asemenea, este foarte bine documentată. Nu există decât cinci imagini ale momentului Marii Uniri și câteva fotografii realizate tot de Samoilă Mârza la Încoronarea lui Ferdinand și a Mariei ca Regi ai României Mari; toate se regăsesc în această carte sub forma unor foarte sugestive ilustrații color. Ce mi-a sărit în ochi încă de la început au fost ilustrațiile cu steagul! Nu, așezarea orizontală a culorilor din steag pe copertă nu e o greșeală, așa arăta pe atunci steagul nostru! Și e doar un exemplu de grijă la detalii!

Limbajul este unul foarte accesibil, direct, ușor de înțeles de copiii de toate vârstele. Cei mici vor putea pătrunde astfel în atmosfera eroică a acelor momente istorice pe care le celebrăm în 2018.

Ador capitolul 11 (Centenarul). Este un frumos rezumat al definiției patriotismului! Dacă dați cu ochii de carte prin librării sau dacă aveți oportunitatea să o comandați online, nu ezitați! E o ocazie minunată de a învăța copiii despre istoria Marii Uniri!”

 

 

Fotografie de la lansarea cărții, Târgul de Carte „Bookfest”, București, 1 iunie 2018:

Silvia Colfescu, Octav Ungureanu, Ana Iorga, Smaranda Petrișor
Silvia Colfescu, Octav Ungureanu, Ana Iorga, Smaranda Petrișor

 

Fotografii de la conferința pentru copii și lansarea de carte de la Ateneul Tătărași din Iași, 4 iunie 2018: