Supralicitarea omoară sărbătoarea

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

IMG_9499

Cum îţi dai seama că ai îmbătrânit şi că eşti demodat: pe vremea mea, în 6 decembrie venea Moş Nicolae; pe 23 decembrie, de Moş Ajun, cântam colinde; pe 24 decembrie împodobeam bradul sub care Moş Crăciun lăsa cadourile în 25 decembrie, adică de Crăciun.

Între timp, ţineam şi ceva post, iar bucuria bunătăţilor de Crăciun sporea. Mai mergeam şi pe la Biserică, fiindcă totuşi Crăciunul nu e numai despre mâncare şi cadouri.

Acum, nici bietul Moş Nicolae nu a apucat să ajungă, că s-au umplut târgul şi facebook-ul de brazi, de reni, de botoşei şi de fesuri roş-verzi. De la 1 decembrie sau chiar dinainte, toată lumea se simte cosy în jurul bradului şi cântă colinde.

Îţi vine să te întristezi, fiindcă supralicitarea omoară sărbătoarea. Ţi-ar veni poate şi să zbieri: „Oameni buni, mâine NU e Crăciunul!

Dar îţi vezi de treabă. Pesemne că eşti demodat. Ce rost are să strici cheful celorlalţi? Nu se mai poartă să te reculegi şi să sărbătoreşti când vine vremea cuvenită. Acum important e să consumi şi să te laşi consumat de spiritul „lunii cumpărăturilor”, ca să fii în trend.

Şi, până la urmă, poate că nu e cel mai grav lucru că avem un Crăciun prelungit, diluat şi consumist. Mâine-poimâine se va decreta că e o sărbătoare reacţionară, politic incorectă, lipsită de respect faţă de minoritatea necreştină de pe aici, iar „elitele” subţiri, raţionaliste şi dezinhibate nu vor mai suporta să audă colinde nici măcar în timp ce fac shopping. Atunci voi regreta şi eu brambureala confuză de azi, care ne face să încurcăm şi să lălăim sărbătorile, să nu mai ştim să ne pregătim pentru ele şi să nu ne mai bucurăm cu aceeaşi intensitate.

Deocamdată, însă, eu îl voi aştepta în 6 decembrie pe Moş Nicolae şi mă voi încăpăţâna, ca un reacţionar ce sunt, să nu instalez bradul de Crăciun în casă de la sfârşitul lunii noiembrie.

Sursă foto: http://showerofroses.blogspot.ro/

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
  • 5.12.2015 | 22:29

    Cam asa e … :) Crezi ca o sa ne condamne “SOCIETATEA CIVILA” ? :)

  • 6.12.2015 | 12:44

    Pentru mine Mos Nicolae aduce in continuare doar dulciuri si bradul se face in Ajunul Craciunului. Pentru ca si eu sunt batrana. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>