La plecarea unui celnic

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Celnicii erau căpeteniile aromânilor, acei bărbaţi care ştiau să-i apere şi să-i conducă pe greu încercaţii români din Balcani.

A trecut la cele veşnice Profesorul Nicolae-Şerban Tanaşoca, un celnic printre istoricii români. Filolog şi istoric, specialist în istoria Bizanţului şi a Balcanilor, unul dintre ultimii mari savanţi umanişti pe care îi aveam.

Urmaş al vechilor neamuri aromâneşti de celnici şi de cărturari, Badralexi, Hagi-Gogu, Grebenitu şi Caprini, rudă cu folcloristul Ioan Caragiani (membru al Junimii şi membru fondator al Academiei Române), cu lingvistul Theodor Capidan, cu familiile Mărgărit, Caranica şi Buşulenga, Profesorul Tanaşoca a fost un apărător al românităţii aromânilor. Şi un partizan nedezminţit al revenirii României la forma monarhică de guvernământ.

Am avut privilegiul ca Profesorul Tanaşoca să-mi fie coordonator de teză postdoctorală, la Academia Română. Timp de un an şi jumătate, ne-am văzut aproape săptămânal, am discutat deseori despre Primul Război Mondial şi despre boierimea română, teme asupra cărora avea o cunoaştere vastă. Alături de colegii doctoranzi, rămâneam mereu uimit de erudiţia cu care Profesorul călătorea prin epoci trecute, printre cronici şi vechi texte de puţini ştiute, printre figurile titanilor istoriografiei româneşti, pe care îi avusese profesori. Nu fără simţ critic făcea aceste plimbări în trecut, dar nici fără reverenţa cuvenită celor de demult.

Şcoala istoriografică românească pierde un autentic savant, probabil unul dintre ultimii. Noi, elevii lui, ne pierdem Profesorul. Şi rămânem cu amintirea unei inteligenţe spectaculoase hrănite cu o impresionantă ştiinţă de carte, a unei ironii tăioase (nu voi uita cum mi se adresa cu un ironic-îngăduitor „Felipe”, atunci când mă aventuram pe continente ale trecutului pe care le stăpâneam prea puţin) şi a unui exemplu de remarcabilă împlinire umanistă. Dumnezeu să-l odihnească pe Profesorul Tanaşoca!

La o întâlnire a şcolii doctorale şi post-doctorale de istorie a Academiei Române, Institutul de Studii Sud-Est Europene, 1 octombrie 2014.

La o întâlnire a şcolii doctorale şi postdoctorale de istorie a Academiei Române, Institutul de Studii Sud-Est Europene, 1 octombrie 2014.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
  • 7.04.2017 | 23:06

    Dumnezeu să-l odinească pe marele istoric român.

    Anul trecut ne-a părăsit un alt istoric important at romanității balcanice, Virgil Coman. Iar acum 7 ani a plecat un alt mare istoric de origine balcanică, Gheorghe Zbughea.

    Toți trei având contribuții importante în balcanologia românească. Toți trei de origine balcanică (Coman, meglenit, Zbughea și Tanașoca, aromâni). Toți trei membri ai Consiliului de conducere a Societății de Cultură Macedo-Române.

  • 10.04.2017 | 00:11

    Dumnezeu să-l odihnească. Așa este cursul vieții lăsat de EL. Dar tot așa este menirea tinerilor, insuflată tot de EL, să urmeze cu sârg, răbdare și perseverență calea pe care o au în fața lor, gata așternută. Este numai timpul ca această cale cu minuțiozitate deschisă de cei ce se duc, să fie văzută de cei ce urmează.
    AMIN

  • 14.04.2017 | 10:48

    Dumnezeu sa-i odihneasca! Pe Profesorii Zbughea si Tanasoca i-am avut indrumatori in cadrul Studiilor Sud-Est Europene. Cat de stiutori si draguti erau cu noi, studentii lor!

  • 14.04.2017 | 15:45

    Dumnezeu Sa-l Odihneasca !

  • 17.05.2017 | 08:10

    Sunt absolut consternata de ce am putut aflao uitându – mă pe internet!!! Dragă Anca. Sunt în gând alături de tine și dintre toate prietenele tale eu înțeleg cel mai bine prin ce treci.Știi câți ani sunt de când l-am pierdut pe Victor? Nu o să crezi! În septembrie se fac 17 ani!!!Te îmbrățișez cu mult drag and understanding. Frederica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>