Copilărie regală

copilarie_regala_mare(Arhivele Naţionale ale României; Text de Filip-Lucian Iorga)
Editura Corint, Bucureşti, 2014

În 2013, Arhivele Naţionale ale României au organizat o expoziţie dedicată copilăriei membrilor Familiei Regale a României. Fotografii şi documente inedite ne aduc azi mai aproape de copiii regali.

Fotografia a ocupat un rol important în viaţa Familiei Regale. Evenimentele şi momentele importante erau imortalizate fie prin fotografii oficiale, fie de înşişi membrii familiei care erau pasionaţi fotografi.

Privind astăzi chipurile copiilor regali, înţelegem mai bine o istorie deseori neglijată şi descoperim un trecut care ne e mult mai aproape decât credem.

Filip-Lucian Iorga

Copilărie regală (Editura Corint, text Filip-Lucian Iorga, postfaţă Mirela Tîrnă, ilustraţii, multe rare şi frumoase toate, din Arhivele Naţionale ale României) este un album însoţit de erudite comentarii care oferă o imagine amplă asupra copilăriilor celor din Familia Regală română. Un consistent eseu-studiu, “Fascinaţia copilăriei, fascinaţia regalităţii”, semnat de istoricul Filip-Lucian Iorga – care, dacă tot a venit vorba, coordonează, la aceeaşi editură, o fascinantă colecţie, “Istorie cu blazon”, în care deja au apărut Lumea era toată a mea. Amintirile unei prinţese de Ana-Maria Callimachi şi Iaşii de odinioară semnată de Rudolf Suţu, sper să le comentăm cât de curând – ne introduce bine documentat şi fluent povestit în copilăriile unor membri marcanţi ai Familiei Regale. În albumul foto din partea a doua a cărţii găsim imagini cu Principesa Maria, cu viitorul Carol al II-lea, cu Principesa Elisabeta sau cu Principesele Mărioara şi Ileana, dar şi cu Principii Nicolae şi Mircea, cele mai multe poze fiind însă cu viitorul Rege Mihai I (alintat cu Miky sau Mihăiţă de către mama lui, Principesa Elena) şi propriii lui copii. Dincolo de farmecul fiecărei ilustraţii se ascunde o poveste de viaţă şi de istorie. Este evident că aceşti copii beneficiază de condiţii speciale şi de o educaţie specială. Oricât s-ar moderniza şi egaliza lumea, ei, copiii regilor, au un destin de care nu se pot dezlipi. De aici, poate, multe asemănări şi diferenţe faţă de ceilalţi. Pe cât posibil, intervin şi răsucelile vieţii fiecăruia. Fotografiile au şi ele istoria lor. – Cristina Manole, Observator cultural

“Copilarie Regala” a primit Premiul “Constantin C. Giurescu”, acordat de Fundatia Culturala “Magazin Istoric”, în cadrul unei ceremonii gazduite de Banca Nationala a României pe 16 aprilie 2015.

Cumpără la Editura Corint

 

Prezentarea cărţii (pe DCNews)

Fotografii de la lansarea cărţii, Târgul Internaţional de Carte “Gaudeamus”, 22 noiembrie 2014: